Op dinsdag 24 oktober werden we hartelijk ontvangen in de mooie groothandel GBI van Dijk in Sassenheim.
klik hier voor de presentatie…
Het thema van de avond was: ZZP’ER in 2025. We bespraken de recente ontwikkelingen rondom de aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst onder de Wet DBA, en wat dit betekent voor jou als zzp’er.
Met ongeveer 50 aanwezige zelfstandigen was de bijeenkomst zeer goed bezocht, wat duidelijk maakt dat dit onderwerp sterk leeft onder zzp’ers.
In deze mailing vind je, zoals beloofd, de PowerPoint-presentatie van de bijeenkomst en aanvullende informatie over de dienstverlening van Zelfstandigen Bouw.
Belastingdienst handhaving
De verwachting is dat de Belastingdienst zich in eerste instantie zal richten op gevallen van gedwongen zelfstandigheid en situaties van duidelijke onderbetaling.
Uit de bijeenkomst bleek dat onder de aanwezigen hier geen sprake van is:
- Iedereen heeft zich vrijwillig ingeschreven als zzp’er.
- Iedereen wil zzp’er blijven.
- Iedereen ziet zichzelf als ondernemer.
- Niemand heeft de intentie om in loondienst te gaan.
Vrijwillig zzp-schap is niet genoeg
Wat wel duidelijk werd, is dat vrijwillig zzp-schap alleen niet voldoende is om door de Belastingdienst niet als schijnzelfstandige te worden gezien. Als zzp’er geniet je niet alleen vrijheid, maar draag je ook de verantwoordelijkheid om zakelijke risico’s te erkennen en daarop te anticiperen. Hoe je jezelf presenteert als ondernemer is ook essentieel: zorg dat je over eigen materialen beschikt, je risico’s goed afdekt, en handel als een echte ondernemer met bijvoorbeeld een eigen website en zakelijk e-mailadres.
Bij beoordelingen door zowel de Belastingdienst als opdrachtgevers zal steeds meer aandacht uitgaan naar jouw ondernemerschap, vooral bij langere opdrachten. Dit betekent dat het risico op controle groter wordt, en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor jou en je opdrachtgever.
Lange opdrachten blijven mogelijk
Dit betekent overigens niet dat lange opdrachten onmogelijk worden, maar wel dat er meer van je ondernemerschap gevraagd wordt. Zorg dat je aantoonbaar als zelfstandig ondernemer opereert. Bouw-Klik helpt je hier uiteraard bij.
Ondersteuning van Bouw-Klik en Zelfstandigen Bouw
Zowel Zelfstandigen Bouw als Bouw-Klik staan klaar met advies en diensten om je te helpen bij het ontwikkelen van je toekomstplan als zzp’er.
Bouw-Klik is bovendien in gesprek met opdrachtgevers en bouwpartners om de samenwerking tussen zzp’ers en opdrachtgevers toekomstbestendig te maken. Ons voorstel is om voor juli 2025 met elke zzp’er die vaak langdurige opdrachten aangaat, een persoonlijke ondernemersanalyse te maken. Op basis van deze analyse ontvang je advies, zodat je met een gerust hart verder kunt ondernemen.
Wil je eerder in gesprek? Bouw-Klik staat voor je klaar!